Ilex aquifolium

450,00 RON
Please select variants first

Familia: AQUIFOLIACEAE

Denumire populara: Laur

Denumire populara in alte limbi: engleza (European holly, Holly, Common holly, English holly, Christmas holly)

Denumire stiintifica: Ilex aquifolium

Origine, raspandire: Arbore indigen originar din Sudul si Vestul Europei (planta mediteraneana), SV Asiei si Africa de Nord. In Romania face parte din flora spontana si creste spontan pe Valea Lustilor in Padurea Dosul Laurului (Comuna Zimbru, Judetul Arad).

Utilizare: Arbust - arbore decorativ in parcuri si gradini. Floare traditionala in decorarea locuintelor cu ocazia Sarbatorilor de Iarna.

Conditii de crestere:

 • Laurul (Ilex aquifolium) este putin pretentios fata de sol (suporta si solurile lutoase), dar solurile fertile (bogate in humus) si reavene ofera conditii ideale pentru crestere si dezvoltare.
 • Specie cu rezistenta moderata la seceta. Seceta excesiva il afecteaza.
 • Laurul (Ilex aquifolium) are nevoie de umiditate atmosferica ridicata (trebuiesc evitate locurile cu vant sau curenti de aer ce aduc uscaciunea);
 • Specie cu rezistenta moderata la ger, temperaturile sub - 20 °C afecteaza planta de Laur (Ilex aquifolium).
 • Laurul (Ilex aquifolium) este o specie ce vegeteaza bine si in marile orase, suporta poluarea cu gaze;
 • Lumina: Ilex aquifolium este un arbore-arbust cu temperament de umbra-semiumbra (prefera locurile umbrite).
 • Laurul este o planta ornamentala cu crestere lenta;
 • Se poate cultiva si la container (ghiveci), care iarna se poate tine in casa in incaperi mai reci, verande, holuri reci urmand ca primavera sa fie scoase afara.

Plantarea Laurului se face in perioada de repaus vegetativ (toamnaprimavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. La plantare se vor utiliza numai plante cu balot (cu pamant pe radacini).

Proprietati ornamentale:

 • Specie arbustiva uneori arborescenta, decorativa prin port, frunze, fructe, lastari, flori,
 • Frunzele de Laur sunt persistente, alterne, scurt petiolate (codita scurta), ovate - ovat oblongi, spinos dintate, groase, pieloase, rigide, verzi lucitoare pe fata, de 3-7 cm lungime,
 • Florile sunt dioice sau poligame, albe, cu 4-5 petale, placut mirositoare si melifere (frecventate de albine),
 • Fructul este de culoare rosie, 6-8 mm diametru (cu 4 seminte), este de tip drupa baciforma, globuloasa. Este un fruct decorativ (persista si iarna pe planta) ce ofera un contrast superb fata de frunzele verzi si zapada alba;
 • Lastarii sunt verzi si glabri (fara perisor).

Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza: solitar, in grupuri, gard viu tuns sau liber. Cu ocazia sarbatorilor de iarna ramurile cu frunze verzi si fructe rosii se folosesc la buchete si ornamente.

Dimensiuni, varietati-cultivaruri: Laurul (Ilex aquifolium) este un arbust (la noi) cu inaltimi de pana la 2,5 metri sau arbore a carui inaltime ajunge la 15 metri iar diametrul plantei de 8 m.

Laurului (Ilex aquifolium) in Sarbatorile Traditionale de Iarna Laurul este utilizat cu ocazia sarbatorilor de iarna (Craciun si Anul Nou) pentru decorarea incaperilor sub forma de: plante la ghiveci, buchete, coronite. Utilizarea lui ca planta simbol isi are originea in vechime cu secole in urma cand era utilizat de catre Pagani. Laurul era utilizat de catre Druizi (preoti vechi celti) in ceremonialuri. Crestinii au inceput sa utilizeze planta cu ocazia sarbatorilor de Craciun la decorarea usilor (metoda de prevenire a persecutiei). Laurul este asociat ca fiind o planta ce ofera protectie, ne fereste de probleme si de fortele raului. Laurul (Ilex aquifolium) este legat simbolic direct de rastignirea lui Hristos fiind asociat cu coroana de spini purtata de acesta iar fructele de laur rosii simbolizeaza sangele scurs pe fruntea mantuitorului.