Scarificare

     Scarificare

     Gazonul impecabil, de care te bucuri incepand inca din primavara, se obtine realizand lucrarile cheie specifice fiecarui anotimp. Asadar, pe langa lucrarile de mentenanta care sunt ajustate in functie de sezon, gazonul trebuie scarificat pentru revigorare.Scarificarea se efectueaza toamna si primavara, cand gazonul este in perioada de crestere activa si se va putea reface in urma lor.

Scarificare gazon
Scarificare gazon

CE ESTE SI CE BENEFICII ADUCE ACTIUNEA DE SCARIFICARE?

Scarificarea este una dintre lucrarile de baza pentru a avea un gazon sanatos. Scopul principal al actiunii de scarificare este de a indeparta materia acumulata la baza plantelor si pe sol, pentru a permite oxigenului, apei si nutrimentelor sa patrunda in sol.

Aceasta procedura contribuie la crearea conditiilor optime pentru dezvoltarea armonioasa a gazonului. In urma efectuarii ei, gazonul are din nou acces la resursele de care are nevoie, prin beneficiile aduse:

  • Imbunatatirea drenajului;
  • Sustinerea dezvoltarii radacinilor existente si cresterea de noi radacini;
  • Pregatirea solului pentru dezvoltarea noilor seminte, ceea ce ajuta la suprainsamantare;

Datorita conditiilor create, plantele gazonului se vor dezvolta sanatos, iar buruienile nu vor avea loc si conditii sa se raspandeasca.

CUM ITI DAI SEAMA CAND TREBUIE SCARIFICAT GAZONUL?

Te sfatuim mereu sa acorzi atentie schimbarilor care ar putea surveni in gradina ta, caci si in acest caz, unele indicii trimit catre necesitatea de a scarifica.

La o simpla privire, se poate observa culoarea schimbata a gazonului: o nuanta maro sau galbuie. Acest aspect este dat de acumularea de fire de iarba uscata la baza plantelor, chiar daca gazonul este sanatos.

In afara de formarea vizibila a stratului de thatch - stratul de materie organica moarta acumulat pe suprafata solului, exista si alte semne prin care gazonul transmite ca are nevoie de o scarificare: se verifica daca solicita si absoarbe cantitati mai mari de apa fata de alte perioade cu temperaturi similare sau daca se aplica ingrasaminte si nu se remarca nicio imbunatatire.

Senzatia moale, spongioasa, care se simte in timp ce pasesti pe gazon semnaleaza de fapt prezenta stratului vegetal care sufoca plantele, impiedicandu-le sa se dezvolte.

CAND ESTE RECOMANDATA SCARIFICAREA?

Scarificarea NU este efectueaza: vara si iarna.

De ce nu iarna? Chiar daca temperaturile sunt inca pozitive, nu ninge si nu este gheata, pe timpul iernii nu sunt asigurate conditiile optime pentru refacerea gazonului. In aceasta perioada zilele sunt scurte, cu lumina putina, nivelul de umiditate este ridicat, gazonul se afla in latenta si curand iarna isi va intra in drepturi (temperaturi scazute, zapada, gheata).

Cum dupa scarificare gazonul are nevoie de o perioada lunga pentru a se reface, daca o efectuezi iarna, nu va avea conditiile necesare pentru a se reface, nu va arata bine si risti chiar sa-l pierzi.

De cealalta parte, scarificarea gazonului vara reprezinta si ea un risc pentru gazon. Caldura lunilor de vara deja supune gazonul la stres, pe langa traficul specific perioadei. In conditii de canicula, gazonul se poate arde, astfel ca stratul de mulci rezultat in urma tunderilor repetate are rol de protectie. Totodata, apa se va evapora mai greu, va avea timp sa patrunda in sol, mentinand si un nivel optim de umiditate.

Finalul de primavara si inceputul de toamna sunt perioadele optime pentru majoritatea lucrarilor complexe de intretinere a gazonului, atunci cand solul si conditiile meteo sunt favorabile.

Scarificarea se face in aceste doua anotimpuri, impreuna cu alte lucrari specifice efectuate toamna si primavara, pentru a revigora gazonul si pentru a-i mentine aspectul sanatos pe termen lung.

Odata cu scarificarea, exista si anumite efecte secundare pe care se pot observa: primavara ar putea aparea buruienile, iar toamna muschiul.

O scarificare intensiva in primavara poate lasa goluri in peluza, ceea ce se poate transforma in prilejul perfect pentru ca buruienile sa se dezvolte.

Riscul scarificarii toamna vizeaza in special zonele cu umbra din gradina, in care firele de iarba sunt mai subtiri, comparativ cu cele expuse la soare mai multe ore pe zi. La o astfel de gradina, scarificarea toamna ar putea inrautati problema, fiindu-i prielnica efectuarea ei mai degraba primavara.

CAND ESTE CAZUL SA SCARIFICI?

Ca prima regula de luat in considerare, scarificarea este o lucrare recomandata gazonului matur, rareori unuia tanar, deoarece pe suprafata acestuia inca nu s-a acumulat un strat de thatch suficient de inalt pentru a fi indepartat.

Stratul organic (thatch) se formeaza din resturile de iarba rezultate in urma tunderii, firele de iarba care mor natural, din cauza bolilor sau a unui ritual de irigare efectuat incorect. Irigarea incorecta si compactarea solului pot facilita si aparitia muschiului pe gazon, care nu afecteaza in mod direct gazonul, dar nu mai permite cresterea si dezvoltarea optima a acestuia.

Thatch-ul se acumuleaza in mod natural pe suprafata gazonului, dar atunci cand se apropie de 2 cm, incepe sa reprezinte o problema care afecteaza gazonul in mod direct, si nu doar in ceea ce priveste aspectul. In curand, stratul format incepe sa sufoce plantele si va impiedica accesul, respectiv absorbtia apei, oxigenului si a nutrimentelor catre radacinile plantelor.