Lamai


200,00 RON
Please select variants first

Face parte din Familia Rutaceae, specie originara din Sud-Estul Asiei (Sudul Chinei si NV Indiei). Lamaiul (Citrus limon-lemon) este o specie subtropicala. La noi in tara se cultiva ca planta. In lunile calduroase din an (15 mai - septembrie), lamaiul poate fi scos la exterior in: balcon, curti, gradini. Florile de lamai sunt puternic si placut mirositoare "aroma de lamaie".

Un lamai (Citrus limon-lemon) aduce bucurie maxima, intrucat are in permanenta "flori, fructe verzi si fructe coapte". Lamaiul este o specie cu frunze persistente. Lamaiul isi depoziteaza substantele de rezerva in frunze, diferit de celelalte specii de pomi, care depoziteaza substantele de rezerva in ramuri. Asadar pierderea frunzelor va afecta grav echilibrul plantei. Lamaiul (Citrus limon-lemon) este o specie iubitoare de lumina, dar nu suporta lumina directa (raze solare directe pe planta), de aceea cand este scos afara - la exterior, trebuie protejat de actiunea directa a razelor de soare. Lamaiul (Citrus limon-lemon) incepe sa creasca cand temperaturile ating 12-13°C, dar temperatura optima este 23-30°C. La temperaturi peste 35°C, lamaiul nu mai creste, intrucat este stresat de temperaturile mult prea mari. "Lamaiul are nevoie de multa caldura. El este foarte sensibil la temperaturi scazute - intre -1,2°C si -2,5°C ii degera fructele, la -3°C ... -4 °C pierde frunzele si lastarii, iar < -7 °C ... -9 °C este distrusa toata partea aeriana a lamaiului." Lamaiul are o durata de viata de: 50-60 ani.

Substratul "pamantul" pentru lamaiul (Citrus limonlemon): Preferabil a se folosi un amestec format din: 1 parte pamant de padure: 1 parte turba blonda: 1 parte mranita bine descompusa: 1 parte nisip. O alta varianta ar fi substratul universal, sau cel destinat citricelor din comert. Pe fundul ghiveciului se recomanda a aseza un start de doua degete de nisip - pentru un drenaj corespunzator. Transplantarea lamaiului se face la 3-4 ani, pe masura ce planta creste (utilizand ghivece din ce in ce mai mari), recomandat - primavara (inainte de a se intensifica vegetatia), fara a deranja pamantul de pe radacinile plantei. In cultura lamaiului la maturitate se utilizeaza ghivece - containere cu diametrul de 50-60 cm (circa 50 -60 litri) care pot fi din lut ars sau lemn (Vezi fig.). Cand plantele au ajuns la maturitate (dupa 10 ani) vom inlocui cu grija periodic (la 3-4 ani) doar substratul de la exteriorul balotului de radacini, fara a le dejanja sau rupe.

Udatul lamaiului (Citrus limon-lemon): Substratul (pamantul) trebuie mentinut in permanenta reavan. Udatul se va face dimineata sau seara (in perioada calduroasa din an) cu apa la temperatura camerei ("daca apa este rece cad florile, frunzele si fructele"- preferabil sa utilizam cu apa de ploaie sau apa demineralizata (imbuteliata). Daca nu dispunem de apa de ploaie sau demineralizata si folosim apa de la robinet, aceasta in general este tratata cu clor, iar clorul poate afecta lamaiul. Pentru eliminarea clorului din apa, lasati sticla cu apa de la robinet 24 ore fara capac. In perioada calda din an, mai-septembrie putem uda - seara, pentru a mentine substratul reavan, din 2 in 2 zile. In perioada rece din an la plantele tinute la racoare (4-7°) vom uda la un interval de 2 saptamani; Daca iarna plantele de lamai vor fi mentinute la temperaturi de 16°C, acestea nu intra in repaus si se uda mai des (o data la 4 zile). Atentie !!! - umiditatea excesiva a substratului poate conduce usor la putrezirea radacinilor; Fertilizarea lamaiului (Citrus limon-lemon): Fertilizarea se face cu ingrasaminte speciale pentru citrice, din comert, conform recomandarilor de pe eticheta acestora. Daca nu aveti ingrasamant special pemntru citrice, folositi in primii 3 ani un ingrasamant pentru plante iar in anul 4 traceti la un ingrasamant pentru plante cu flori - acesta ii va stimula inflorirea. Fertilizarea se va face saptamanal in intervalul mai-octombrie si lunar in restul anului

Insectele daunatoare pentru lamai (Citrus limon-lemon): Afidele (paduchi mici de diverse culori) a caror prezenta se poate observa prin existenta unor pete lucioase si lipicioase aflate pe frunze sau flori). Afidele se combat cu succes cu insecticide specifice; Paduchele verde al castravetilor (Aphis gossypii); Paduchele testos; Paduchele lanos; Acarieni (paianjeni minusculi) care se pot observa cu ajutorul microscopului (acarienii tes o plasa fina de paianjen). Se combat cu acaricide specifice.

Taierea la lamai (formarea si intretinerea coroanei) Cand lamaiul va atinge inaltimea de 40 cm, ii vom ciupi sau "taia varful", aceasta operatiune va stimula ramificarea. Din urmatoarele ramuri se vor alege 4 mai viguroase (restul se suprima), acestea se vor ciupi la cresteri de 25-30 cm, vor urma ciupiri ale ramurilor timp de 2-3 ani - practic cam de doua ori pe vara (in functie de cresteri). Primele fructe apar pe ramificatiile de ordin 4-5 (in circa 3-4 ani de la inradacinare sau altoire, Vezi fig.). "Daca lamaiul infloreste si leaga prea mult, atunci din fiecare 2-3 ramuri anuale, una se scurteaza cu 1/3 in momentul aparitiei bobocilor, provocand aparitia de noi lastari care vor rodi anul urmator." Fructele "lamaile" se recolteaza cand culoarea acestora vireaza usor spre galben sau la culoarea galben complet - daca nu sunt recoltate cand sunt galbene (sau cand vireaza galben spre verde), fructele vor capata din nou culoarea verde si se vor ingalbenii dupa o perioada. Atentie!!! lamaiul va fi mutat (transvazat) primavara "in functie de crestere", dintr-un ghiveci din ce in ce mai mare, pana va ajunde la un hardau 4/9 din care nu se va mai muta. In hardau (ghiveciul cel mai mare) i se va schimba doar pamantul de la suprafata (primavara). Mutarea dintr-un ghiveci in altul se va face cu tot cu pamantul de pe radacini (cu balot), la mutare nu se dejanjeaza pamantul de pe radacini si nici radacinile (nu suporta-risc de uscare); primavara nu expuneti lamaiul direct la soare si la temperaturi mari, lamaiul are nevoie de acomodare-atunci cand apar schimbari de temperatura sau lumina, altfel isi va pierde frunzele; nu udati lamaiul cu apa rece, exista riscul sa isi piarda frunzele; lamaiul nu suporta curentul din camera, exista riscul sa isi piarda frunzele - nu amplasati lamaiul in dreptul usii sau in geam. Iernarea lamaiului (Citrus limon-lemon): "Iernarea lamaiului se poate face usor prin doua metode 1. La rece - temperaturi de 4-7 °C - in acest caz plantele intra in repaus, isi mentin frunzele doar daca au o lumina difuza. La 4-7°C procesele vitale din planta sunt extrem de reduse, aceasta putand suporta intunericul din beciuri timp de 3-4 luni. In adapost, temperatura sa nu scada < 0°C. 2. La cald - mentinerea lamaiului in camera luminoasa sau holuri, verande, aproape de fereastra, la 12-16 grade C, el continuand sa vegeteze. In astfel de conditii este necesara o umiditate mai mare in atmosfera, aerisirea camerei pe vreme linistita si cu soare, punandu-se paravan intre lamai si geamul deschis. Se uda mai des decat in cazul primei metode si se fertilizeaza o data pe luna. In cazul in care stau undeva in apropierea unui calorifer, este indicat sa fie izolate printr-un paravan special. Trecerea la iernat, toamna, se face inainte de a se raci pamantul din vase, dupa o perioada de pregatire si inainte de a cadea prima bruma. Timp de 15-20 de zile, se face acomodarea plantelor, tinandu-se ziua afara si seara in casa. De asemenea. trecerea lamaiului din camera in gradina se face tot dupa o scurta pregatire. Lamaiul scos afara se aseaza in semiumbra unor pomi. In general, plantele se comporta mai bine la trecerea din gradina in camera, decat la scoaterea lor in gradina."