Photinia Red Robin 1/2


320,00 RON

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Photinia × fraseri

Denumire populara in alte limbi: engleza (Christmas berry)

Denumire stiintifica: Photinia × fraseri

Origine, raspandire: Plantele din genul Photinia sunt arbusti originari din Sudul si Estul Asiei si zona de Nord si Centrala a Americii. Photinia × fraseri este o varietate obtinuta prin hibridari.

Utilizare Arbust decorativ in parcuri si gradini.

Conditii de crestere: - Photinia × fraseri este o specie ce prefera solurile fertile (bogate in humus), profunde, aerisite, reavene si bine drenate. Planta suporta solurile argiloase, lutoase si nisipoase cu un pH slab-acid pana la neutru;

- Specie cu rezistenta moderata la ger.Temperaturile sub -15°C pot afecta frunzele persistente si lastari tineri - insuficient lemnificati

- Lumina: Photinia × fraseri este un arbust cu temperament de lumina, preferand locurile insorite sau cu semiumbra;

- Photinia × fraseri suporta tunderea pentru modelarea si mentinerea formei dar si pentru a stimula aparitia de cresteri noi la anumite varietati (Photinia × fraseri 'Red Robin'). Tunderea se face in lemn de 1 an, primavara (dupa ce a trecut riscul de inghet) si la sfarsitul lunii august.

Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C. Photinia × fraseri se planteaza sub forma de plante cu balot (cu pamant pe radacini).

Proprietati ornamentale:

Specie arbustiva decorativa prin: portul caracteristic, frunze, flori;

Florile sunt de culoare alba sau alb-crem cm diametru, grupate in inflorescente de tip corimb sau panicul, placut mirositoare, preferate de albine si Cetonia.

Infloreste in aprilie-mai;

Fructele sunt de tip drupa ovoida; Frunzele sunt persistente (in permanenta verzi), mari (10 cm lungime si 4 cm latime), cu marginea dintata, si petiolul de culoare roșiatica. La Photinia × fraseri 'Red Robin' frunzele de pe lastarii tineri au culoarea rosie.

Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini. Se planteaza pentru: gard viu tuns, ziduri verzi sau ca exemplare solitare sau in grupuri. Dimensiuni, varietati-cultivaruri: Photinia × fraseri este un arbust a carui inaltime ajunge la 2-4 metri cu diametrul coroanei de 2 metri. Varietati- cultivaruri: Photinia × fraseri 'Red Robin' - varietate la care frunzele prezente pe lastarii tineri au culoarea rosie. Frunzele contrasteaza superb cu planta verde. Planta ajunge la 4-5 m inaltime si 2-2.5 m diametru; Photinia × fraseri 'Little Red Robin' - cultivar pitic, planta ajunge la 0.6-0.9 m inaltime si diametru; etc.

Boli: Focul bacterian, Fainarea, Patarea bruna a frunzelor si fructelor (Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon soraueri, Entomosporium maculatum